ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ, ΑΠΟ ΤΟ ΝΟΜΟ ΤΗΣ ΖΟΥΓΚΛΑΣ…

Υπάρχουν μερικά μαθήματα ζωής που μπορούμε να μάθουμε από τα ζώα και τον τρόπο που αυτά επιβιώνουν στο απρόβλεπτο ζωικό βασίλειο. Σ΄ ένα βασίλειο όπου κυριαρχεί η αβεβαιότητα και η ανασφάλεια.

Κάποιος ομιλητής πριν από καιρό έκανε την εξής παρομοίωση λέγοντας:

«Κάθε πρωί στην Αφρική, μια γαζέλα ξυπνάει. Ξέρει ότι θα πρέπει να μπορεί να τρέχει γρηγορότερα από το γρηγορότερο λιοντάρι, διαφορετικά θα πεθάνει…
Κάθε πρωί στην Αφρική, ένα λιοντάρι ξυπνάει. Ξέρει ότι θα πρέπει να τρέχει γρηγορότερα από τη γρηγορότερη γαζέλα, γιατί διαφορετικά θα πεθάνει από την πείνα. Δεν έχει σημασία αν είσαι λιοντάρι ή γαζέλα, όταν θα έρθει το πρωί θα πρέπει να ξέρεις να τρέχεις γρήγορα.»
Τα μαθήματα που μπορούμε να αποκομίσουμε από το λιοντάρι και τη γαζέλα είναι να επιβιώνουμε θριαμβευτικά και να αναπτυσσόμαστε στο επάγγελμα μας, στην πνευματικότητά μας και στις σχέσεις μας.

1. Εξακριβώστε ποιο είναι το είδος της δικής σας ζούγκλας. Τι συμβαίνει στη βιομηχανία που κινείστε, τώρα και αύριο; Τι είδους επαγγελματικών ικανοτήτων θέλετε να αξιοποιήσετε και να καλλιεργήσετε προκειμένου να επιτύχετε νέες νίκες; Ποιες είναι οι ευκαιρίες που μπορείτε να εκμεταλλευτείτε και να αξιοποιήσετε με την πάροδο του χρόνου;
2. Μην τρέχετε άσκοπα. Οι γαζέλες διαφέρουν από τα σαρκοφάγα ζώα. Μάθετε να αντιδράτε σε οτιδήποτε σας περιορίζει από το να ζήσετε στα επίπεδα που επιθυμείτε. Μπορείτε να τρέξετε μακριά από τη φτώχεια, τη μέτρια απόδοση, την ανικανότητα να αποκτήσετε μια πνευματική σχέση με το Θεό και τους συνανθρώπους μας αναπτύσσοντας ένα σκοπό ζωής. Το λιοντάρι ανακαλύπτει το στόχο του, παίρνει θέση μάχης και αρχίζει το τρέξιμο. Ποιος είναι ο δικός σας στόχος όσον αφορά τις επαγγελματικές σας φιλοδοξίες; Τι είδους σχέσεων πρέπει να χτίσετε στο σπίτι και στην υπόλοιπη κοινωνία ώστε να τον πετύχετε;
3. Εστίαση της προσοχής. Φανταστείτε τι θα μπορούσε να συμβεί στην γαζέλα που τρέχει να ξεφύγει από τα δόντια του λιονταριού και παράλληλα ασχολείται και με άλλες δραστηριότητες που δεν έχουν σχέση με την επιβίωση. Η φανταστείτε ένα λιοντάρι που αποφασίζει να κυνηγήσει οποιαδήποτε γαζέλα, χωρίς πρώτα να εστιάσει την προσοχή του; Τα λιοντάρια είναι γνωστά για τον επιδέξιο και συστηματικό τρόπο που κυνηγούν. Το λιοντάρι εστιάζει την προσοχή του στο στόχο του και δεν κάνει τίποτα άλλο. Αποκλείει από τις δραστηριότητές του οτιδήποτε είναι άσχετο με τη σπουδαιότητα της συγκεκριμένης ενέργειας.
4. Αποφασιστικότητα. Καθώς τρέχουν για να βρουν το φαγητό τους ή για να αποφύγουν το να γίνουν φαγητό κάποιου άλλου, τα ζώα έχουν εμπόδια που πρέπει να προσπεράσουν το άσχημο έδαφος, τους ακανθώδεις θάμνους, και τόσα άλλα. Η αποφασιστικότητα είναι που τα σώζει και δεν τα κάνει θύματα του λιονταριού ή δεν κάνει το λιοντάρι να λιμοκτονήσει. Η προσωπική εκπλήρωση έχει ένα βαθύτερο μήνυμα όταν θυμόμαστε τα εμπόδια που πρέπει να ξεπεράσουμε με τη δική μας αποφασιστικότητα.
5. Ποτέ δεν παραδίδουν τα όπλα. Το λιοντάρι μπορεί να αλλάξει πορεία ή να αλλάξει στόχο, αλλά ποτέ δεν το βάζει κάτω. Ποτέ κανείς δεν θα μάθει ότι είχατε κάποιο στόχο να πετύχετε αν εσείς τα παρατήσετε. Μπορείτε να προσαρμόσετε ή να τροποποιήσετε τις στρατηγικές σας ή το στόχο σας – αλλά ποτέ μη το βάλετε κάτω.
6. Συνεργαστείτε. Τα ζώα στη ζούγκλα επιβιώνουν μαζί. Τα λιοντάρια κυνηγούν μαζί, μερικές φορές σε γκρουπ των τεσσάρων ή πέντε για να μπορέσουν να καταφέρουν ένα βουβάλι. Στη «ζούγκλα» μας πρέπει να έχουμε συνεργάτες που να μπορούμε να τους εμπιστευτούμε και να δουλέψουμε από κοινού.
7. Να ξέρετε πότε είστε ασφαλείς. Είτε επειδή έχετε ξεφύγει από το διώκτη σας αν είστε η γαζέλα, είτε επειδή έχετε το γεύμα σας αν είστε το λιοντάρι. Αυτό είναι άμεσα συνδεδεμένο με το να έχετε ένα συγκεκριμένο στόχο. Η γαζέλα δεν μπορεί να τρέχει συνέχεια όλη μέρα. Θα πρέπει να ξέρει πότε είναι ασφαλής και να χρησιμοποιήσει το χρόνο της για να ξεκουραστεί, να φάει, να ταΐσει τα μικρά της. Το ίδιο ισχύει και για το λιοντάρι αφού έχει το θήραμά του, έχει πετύχει. Εσείς πώς θα ξέρετε πότε έχετε πετύχει το στόχο σας;
8. Τι κάνετε όταν δεν τρέχετε; Βελτιώστε τις δεξιότητές σας, τις ικανότητές σας, τις γνώσεις σας. Στη σημερινή ζούγκλα, το να μαθαίνεις πως να μαθαίνεις είναι μεγάλο προσόν. Μάθε να επεκτείνεις και να ολοκληρώνεις τις γνώσεις σου, τον τρόπο που επικοινωνείς, τον τρόπο που σκέφτεσαι, τον τρόπο που αναλύεις και τις διαπροσωπικές σου σχέσεις.
9. Η τραγωδία της ζωής δεν είναι το να μη πετυχαίνουμε τους στόχους μας, αλλά το να μην έχουμε στόχους για να πετύχουμε. Δεν είναι τραγωδία να πεθάνει κάποιος ενώ δεν έχει εκπληρώσει τα όνειρά του. Δεν είναι συμφορά το να μη πετύχεις αυτό που εσύ θεωρείς ιδανικό. Τραγωδία είναι να μην έχεις κάποιο ιδανικό για να πετύχεις. Δεν είναι ατιμωτικό να μη μπορείς να αγγίξεις τα άστρα. Είναι ατιμωτικό να μην έχεις άστρα για να προσπαθήσεις να αγγίξεις…

Original Copyright Dr Vincent Muli Wa Kituku www.Kituku.Com
Eπεξεργασία, ελεύθερη προσαρμογή και μετάφραση Άκης Αγγελάκης

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s